Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
20-06-2017  

Hengeloƫr naar RvS over afvalbeleid


'Omgekeerd inzamelen' krijgt veel kritiek. De burgers moeten sorteren en sjouwen, de gemeenten incasseren voor metalen, glas, plastic en papier en de kosten van burgers zijn niet lager. Vooral ouderen zijn de dupe door de brengafstanden. Bovendien leidt omgekeerd inzamelen tot veel klachten over het dumpen van afval, zowel in de natuur waar veel natuurorganisaties over klagen en bij milieu-eilanden.
Toch zetten gemeenten het 'omgekeerd inzamelen' door.
 

HENGELO – De Hengeloër Eddy van Essen gaat de ‘oorlog’ aan met de gemeente over het afvalbeleid. In Hengelo is vorig jaar het zo genoemde ‘omgekeerd inzamelen van huishoudelijk afval’ ingevoerd. Inwoners moeten dan hun verplicht gescheiden afval naar milieu-eilanden in de wijken brengen om dat in ondergrondse containers te storten middels een milieupas.
Eind dit jaar wil de gemeente Hengelo stoppen met de ophaaldienst van de grijze container. Het ‘omgekeerd inzamelen’ gebeurt onder regie van Twente Milieu, het afvalbedrijf van meerdere Twentse gemeenten.

Van Essen is het niet eens met het nieuwe beleid en stelt dat de gemeente met bijvoorbeeld de afstanden tot de milieu-eilanden. Dat zou maximaal 250 meter zijn maar dat veranderde later in circa 250 meter. Ook de keuzeplekken zijn volgens de Hengeloër discutabel. Eigenlijk vindt Van Essen dat de gemeente verzaakt bij haar wettelijke plicht om huishoudelijk afval in te zamelen door de burgers nu een deel van het werk te laten uitvoeren. 
De Hengeloër krijgt echter geen voet aan de grond bij de gemeente en stapt nu naar de Raad van State waar hij eist dat het ‘omgekeerd inzamelen’ per direct wordt gestopt. De spoedzaak dient donderdag a.s.

Archief
Terug naar vorige pagina