De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
17-02-2017  

Don´t sell Unilever, Europe first

 

ROTTERDAM/LONDEN – In het Amerika van president Trump denkt men dat geld het smeermiddel is voor de wereldmacht maar het Nederlands-Britse concern Unilever heeft een overnamebod van het Amerikaanse concern Kraft Heinz afgewezen.
Kraft Heinz deed een bod van 143 miljard dollar op de multinationale onderneming op het gebied van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. Unilever heeft een duale bedrijfsstructuur met zijn hoofdkantoor op twee locaties: in Rotterdam en in Londen.

Unilever heeft wereldwijd ruim 170.000 werknemers en is veel groter dan Kraft Heinz dat 42.000 werknemers telt. Kraft Heinz moet voor een mogelijke overname grote financieringen aangaan en dat is geen gunstig vooruitzicht voor Unilever omdat dan maximaal aan kosten moet worden bespaard om uit de schulden te komen.
Kraft Heinz kan binnen vier weken met een hoger bod komen en als dat eveneens wordt afgewezen, mag het een half jaar geen nieuw bod doen.

Een mogelijke verkoop van Unilever is geen goed perspectief voor de Nederlands/Britse economie en maakt de landen economisch minder belangrijk op het wereldtoneel. Unilever is o.a. bekend van de merken Axe, Bertolli, Blue Band, Cif, Dove, Vaseline, Calvé, Cup a Soup, Ben & Jerry's, Unox, Zwitsal, Andrélon, Prodent, Ola, Knorr en Robijn. Kraft Heinz voert o.a. merken als Heinz Ketchup, Philadelphia, Honig, Brinta, De Ruijter, Roosvicee en Venz. De bedrijven maken weinig dezelfde producten waardoor kostenbesparingen in productie moeilijk worden. Gevreesd wordt door analisten dat bij een overname van Unilever gesneden wordt in ontwikkelingskosten. De Wageningen Universiteit kan dan wel eens het kind van de rekening worden.

Unilever kocht vorig jaar nog de Dollar Shave Club voor een miljard dollar en maakte in 2015 een omzet van 53,3 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 5,3 miljard dollar.
Kraft Heinz ontstond in 2015 door een fusie en maakte in het vierde kwartaal van 2016 een netto winst van 944 miljoen dollar.

Archief
Terug naar vorige pagina